VPN
VPN înseamnă Virtual Private Network (rețea virtuală privată) și este o unealtă esențială pentru navigarea în siguranță pe internet. VPN-ul permite crearea unei conexiuni securizate între un dispozitiv și internet, prin intermediul unui canal de comunicare privat (numit și “tunel VPN”).
Inițial, VPN-urile au fost create de companii pentru a-și proteja comunicările împotriva spionajului industrial. Ulterior, această tehnologie a fost aplicată internetului pentru a permite utilizatorilor să navigheze în siguranță, fără riscul de a fi atacați de hackeri și infractori cibernetici. Prin urmare, VPN-ul este un serviciu de rețea folosit pentru a cripta traficul de internet și pentru a-ți proteja identitatea online.
Cum funcționează VPN-ul?
VPN-ul oferă o conexiune criptată. Cu alte cuvinte, după ce te-ai conectat la internet, acesta poate mască (prin intermediul unui sistem de tunelizare) adresa ta IP. Astfel, beneficiezi de un grad mai mare de anonimat și navighezi în mod mai sigur. Înainte de a accesa diferitele site-uri web, VPN-ul redirecționează conexiunea prin intermediul unui server remote gestionat de un furnizor VPN, care acționează ca un filtru, asigurând astfel o platformă de lansare sigură.
La ce folosește VPN-ul?
VPN-ul, așa cum am menționat mai sus, oferă o mai mare siguranță online, îmbunătățește confidențialitatea și permite navigarea pe internet cu mai multă libertate, deoarece ascunde adresa IP și criptează toate datele care sunt trimise sau primite printr-un tunel criptat. Astfel, chiar dacă un infractor cibernetic ar reuși să intercepteze datele, nu ar putea să le decripteze, deoarece acestea ar apărea ca simboluri fără sens. Este clar acum că, fără un VPN, conexiunea este complet expusă și la discreția oricui.
Dar cum funcționează tehnic un VPN? Software-ul VPN de pe dispozitiv (de exemplu, computerul) criptează traficul de date și îl trimite către serverul VPN printr-o conexiune criptată. Datele criptate sunt decriptate de serverul VPN, care, la rândul său, trimite datele către internet și primește o răspuns destinat utilizatorului. Traficul de date este apoi din nou criptat de serverul VPN și trimis utilizatorului. În cele din urmă, software-ul VPN de pe dispozitiv decriptează datele pentru a le face inteligibile.
VPN-ul utilizează diferite protocoale de criptare, cele principale fiind:
PPTP (Point to Point Tunneling Protocol): se bazează pe protocolul PPP și este de obicei utilizat în combinație cu protocolul de nivel 3 GRE.
L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol): este un protocol de nivel 2 care permite crearea unui tunel virtual.
IPSEC (Internet Protocol Security): este un protocol de nivel 3 care asigură confidențialitatea, integritatea și autenticitatea traficului de date prin mecanisme de criptare și autentificare.
HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure): este un protocol pentru transferul hipertextului securizat care se bazează pe protocolul de transport SSL.
Când se utilizează VPN-urile
VPN-urile sunt folosite în special în mediul de afaceri și în administrația publică. Ele permit exploatarea infrastructurii rețelei publice, reducând astfel costurile pentru dezvoltarea unei rețele protejate proprii. În plus, permit angajaților să lucreze de oriunde, fără a fi fizic la locul de muncă (de exemplu, lucru la distanță sau în deplasări).
VPN-ul poate fi util și în alte situații: atunci când se utilizează rețele Wi-Fi publice (de exemplu, în aeroport). Utilizarea hotspot-urilor publice poate fi foarte periculoasă. Atunci când conexiunea este expusă, hackerii pot intercepta traficul de internet și pot fura date sensibile, cum ar fi parole, conturi bancare, fotografii și parole pentru rețelele sociale, etc.