Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Fondatorul Binance, Changpeng Zhao, condamnat la patru luni de închisoare

Fondatorul Binance, Changpeng Zhao, condamnat la patru luni de închisoare

By aurora

Instanța a pronunțat o sentință exemplară pentru Changpeng Zhao, magnatul criptomonedelor care a fondat gigantul bursier Binance. Zhao a fost condamnat la patru luni de închisoare pentru că nu a pus în aplicare măsuri adecvate împotriva spălării banilor, încălcând la scară largă legislația americană.

Un imperiu criptografic pus sub acuzare

Înființată în 2017, Binance a devenit rapid cea mai mare platformă de tranzacționare de criptomonede din lume, depășind chiar și rivali cu greutate, cum ar fi Coinbase. Cu toate acestea, succesul lui Zhao a fost pătat de acuzațiile potrivit cărora a prioritizat creșterea și profiturile în detrimentul respectării reglementărilor.

Judecătorul Richard Jones nu s-a menajat, declarând că Binance“a încălcat legislația SUA la o scară fără precedent“. Deși Zhao a fost de acord să plătească o amendă de 50 de milioane de dolari, o sumă infimă în comparație cu activele sale estimate la 33 de miliarde de dolari, comportamentul său a fost considerat inacceptabil.

Încălcări fără limite

Potrivit rechizitoriului, Binance a permis tranzacții ilicite de peste 898 de milioane de dolari, permițând clienților iranieni să efectueze tranzacții cu utilizatori americani în valoare de cel puțin 1,1 milioane de dolari, încălcând astfel sancțiunile. Alte țări sancționate, cum ar fi Cuba și Siria, au putut, de asemenea, să opereze nestingherite pe platformă.

Procurorii au cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare, dublu față de liniile directoare, argumentând că amploarea încălcărilor comise de Zhao a provocat“daune semnificative securității naționale aStatelorUnite“.

O sentință exemplară

În ciuda solicitărilor acuzării, judecătorul a optat pentru o pedeapsă mai blândă, de patru luni de închisoare. Zhao, care și-a recunoscut vinovăția, a petrecut cinci luni și jumătate departe de casa sa din Emiratele Arabe Unite, separat de partenera sa și de copiii mici.

Deși avocații săi au argumentat că niciun alt acuzat într-un caz similar nu a mai fost încarcerat vreodată, judecătorul a considerat că amploarea încălcărilor comise de Zhao a necesitat o pedeapsă exemplară.

Un rol-cheie în prăbușirea FTX

În mod ironic, Zhao a fost cel care a declanșat spirala care a dus la prăbușirea bursei rivale FTX și la arestarea fondatorului acesteia, Sam Bankman-Fried. În noiembrie 2022, Zhao și-a anunțat public intenția de a-și vinde participațiile la FTX, declanșând o ieșire de capital care a scos la iveală frauda comisă de Bankman-Fried.

Acesta din urmă a fost condamnat la 25 de ani de închisoare în martie 2024, după ce a fost găsit vinovat de șapte capete de acuzare pentru conspirație și fraudă.

Sursa articolului aici.