SUA stabilește regulile pentru utilizarea etică a inteligenței artificiale: un nou curs pentru viitor
April 8, 2024
Guvernul SUA ia măsuri semnificative pentru a reglementa utilizareainteligenței artificiale de către agențiile federale. La cinci luni după ce președintele Joe Biden a semnat un ordin executiv pentru a aborda evoluțiile rapide ale inteligenței artificiale, Casa Albă a anunțat o nouă politică care vizează asigurarea utilizării responsabile și sigure a acestei tehnologii.
Instrumentele de inteligență artificială și siguranța cetățenilor
Noile orientări stabilesc trei cerințe obligatorii pentru agențiile federale. În primul rând, agențiile vor trebui să se asigure că instrumentele de inteligență artificială pe care le utilizează nu pun în pericol drepturile și siguranța cetățenilor americani. Acestea vor avea termen până la 1 decembrie pentru a pune în aplicare măsuri concrete pentru a se asigura că sistemele de inteligență artificială utilizate nu afectează siguranța sau drepturile americanilor. În caz contrar, agenția va trebui să înceteze să mai utilizeze produsul de IA, cu excepția cazului în care directorii săi pot justifica faptul că renunțarea la sistem ar avea un impact “inacceptabil” asupra operațiunilor critice.
IA și respectarea drepturilor civile
Potrivit orientărilor, un sistem de inteligență artificială este considerat un risc de securitate dacă este utilizat sau se așteaptă să fie utilizat, în condiții reale, pentru a controla sau a influența în mod semnificativ rezultatele anumitor activități și decizii. Aceste activități includ menținerea integrității alegerilor și a infrastructurilor de vot, controlul funcțiilor de securitate critice ale infrastructurilor, cum ar fi sistemele de apă, serviciile de urgență și rețelele electrice, vehiculele autonome și controlul mișcărilor fizice ale roboților la locul de muncă, în școli, locuințe, transporturi, medii medicale sau de aplicare a legii.
De asemenea, agențiile vor fi obligate să elimine sistemele de inteligență artificială care încalcă drepturile cetățenilor americani, cu excepția cazului în care dispun de garanții adecvate sau nu pot justifica utilizarea lor din motive de sensibilitate. Printre scopurile despre care politica presupune că ar putea încălca drepturile se numără monitorizarea rețelelor sociale pentru aplicarea legii, detectarea plagiatului în școli, blocarea sau restricționarea libertății de exprimare protejate, detectarea sau măsurarea emoțiilor și gândurilor umane, depistarea pre-ocupării și “replicarea aspectului sau a vocii unei persoane fără consimțământul expres”.
Cerințe de transparență
Cea de-a doua cerință impune agențiilor să fie transparente în ceea ce privește sistemele de inteligență artificială pe care le utilizează. Președintele Biden și vicepreședintele Harris solicită agențiilor guvernamentale să publice online în fiecare an o listă a sistemelor lor de inteligență artificială, o evaluare a riscurilor pe care aceste sisteme le-ar putea prezenta și modul în care sunt gestionate aceste riscuri. În plus, agențiile vor fi obligate să publice codurile, modelele și datele de inteligență artificială deținute de guvern, cu condiția ca acest lucru să nu dăuneze publicului sau operațiunilor guvernamentale. În cazul în care o agenție nu poate dezvălui cazuri specifice de utilizare a IA din motive de sensibilitate, aceasta va trebui totuși să furnizeze indicatori.
Supravegherea internă a agențiilor
Ultima cerință a orientărilor este ca agențiile federale să aibă o supraveghere internă a utilizăriiIA. Fiecare departament va trebui să numească un ofițer șef al AI pentru a supraveghea utilizarea acestei tehnologii în cadrul agenției. Acest rol va asigura căIA este utilizată în mod responsabil, înțelegându-se că este necesar ca liderii de rang înalt din cadrul guvernului să fie însărcinați în mod special cu supravegherea adoptării și utilizării IA. Multe agenții vor trebui, de asemenea, să înființeze consilii de guvernanță pentru IA până la 27 mai.
Oportunități și provocări ale inteligenței artificiale
Liniile directoare subliniază faptul că inteligențaartificială prezintă nu numai riscuri, ci și oportunități enorme pentru îmbunătățirea serviciilor publice și abordarea provocărilor societale, cum ar fi schimbările climatice, îmbunătățirea sănătății publice și promovarea oportunităților economice echitabile. Potrivit directorului Biroului de management și buget (OMB), Shalanda Young,“atunci când este utilizată și supravegheată în mod responsabil,inteligența artificială poate ajuta agențiile să reducă timpii de așteptare pentru servicii guvernamentale esențiale, să îmbunătățească acuratețea și să extindă accesul la servicii publice esențiale“.
Aceste noi orientări reprezintă cel mai recent efort de reglementare a dezvoltării rapide a inteligenței artificiale. În timp ce Uniunea Europeană a adoptat un set amplu de norme privind utilizarea inteligenței artificiale la bloc și există proiecte de lege federale în curs de elaborare, eforturile de reglementare a inteligenței artificiale în Statele Unite au fost mai fragmentate la nivel de stat. De exemplu, Utah a adoptat o lege pentru a proteja consumatorii de fraudele cu IA, în timp ce în Tennessee a fost adoptată o lege pentru a proteja muzicienii de deepfakes, clonarea vocilor fără consimțământul lor.
Inteligența artificială este deja utilizată de agențiile guvernamentale din SUA sub diverse forme. De exemplu, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică dezvoltă modele de inteligență artificială pentru a îmbunătăți previziunile meteorologice extreme, inundațiile și incendiile de pădure, în timp ce Administrația Federală a Aviației folosește un sistem de gestionare a traficului aerian în marile zone metropolitane pentru a îmbunătăți timpii de călătorie.