Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Google se confruntă cu un proces de 1,67 miliarde de euro pentru brevete AI

Google se confruntă cu un proces de 1,67 miliarde de euro pentru brevete AI

By aurora

Google, compania tehnologică condusă de Alphabet, a fost adusă în fața unui juriu federal din Boston pentru a se apăra de acuzațiile unui informatician care susține că ar trebui să plătească companiei sale 1,67 miliarde de dolari pentru încălcarea brevetelor care acoperă procesoarele folosite pentru a alimenta tehnologia de inteligență artificială din produsele Google.

Acuzațiile formulate de informaticianul Joseph Bates

Un avocat al companiei Singular Computing, fondată de Joseph Bates, informatician din Massachusetts, a susținut că Google a copiat tehnologia lui Bates după ce a avut întâlniri repetate cu acesta pentru a discuta ideile sale de rezolvare a unei probleme centrale în dezvoltarea inteligenței artificiale.

Avocatul, Kerry Timbers, a susținut că, după ce Bates a împărtășit inovațiile sale în materie de procesoare cu Google între 2010 și 2014, gigantul tehnologic a copiat tehnologia brevetată de acesta în loc să o licențieze pentru a-și dezvolta propriile cipuri pentru a susține inteligența artificială. Inovațiile lui Bates au fost încorporate în unitățile de procesare Tensor Processing Unit ale Google, folosite pentru a susține funcțiile de inteligență artificială din Google Search, Gmail, Google Translate și alte servicii Google, a declarat Kerry.

E-mailurile interne ale Google

E-mailurile interne citate în acest caz arată că actualul șef al departamentului de știință al Google, Jeff Dean, a scris altora despre modul în care ideile lui Bates ar putea “să se potrivească foarte bine” pentru ceea ce dezvolta Google. Un alt angajat, într-un e-mail, susținea că era “destul de corupt de ideile lui Joe”.

“Acest caz se referă la ceva ce am învățat cu toții cu mult timp în urmă: respectul pentru ceilalți, nu luați ceea ce nu vă aparține și acordați credit acolo unde se cuvine”, a spus Timbers juriului în declarația sa de deschidere.

Apărarea Google

Un avocat al Google, Robert Van Nest, a replicat spunând că angajații Google care au proiectat cipurile sale nu l-au întâlnit niciodată pe Bates și că le-au proiectat independent de lucrătorii care le-au proiectat.

El l-a numit pe Bates “un inventator dezamăgit” care a eșuat în mod repetat să convingă o serie de companii, inclusiv Meta Platforms, Microsoft, Amazon.com Inc și OpenAI, creatorul ChatGPT, să îi folosească tehnologia. Van Nest a susținut că tehnologia lui Bates a folosit o matematică aproximativă care poate genera calcule ‘greșite’.

“Cipurile Google sunt fundamental diferite, fundamental diferite, de ceea ce este descris în brevetele Singular”, a declarat Van Nest în fața juriului.

Cererea de despăgubiri

Înainte de proces, Google a susținut că Singular a cerut daune monetare de până la 7 miliarde de dolari pentru încălcarea celor două brevete ale sale. În timpul procesului, Timbers a declarat că Google ar trebui să plătească 1,67 miliarde de dolari.

Google a introdus unitățile sale de procesare în 2016 pentru a alimenta inteligența artificială utilizată pentru recunoașterea vorbirii, generarea de conținut, recomandări de reclame și alte funcții. Singular a susținut că versiunile 2 și 3 ale unităților, introduse în 2017 și 2018, îi încalcă drepturile de brevet.

De asemenea, o curte de apel americană din Washington a audiat marți argumentele privind validitatea brevetelor Singular într-un caz separat pe care Google l-a contestat la Oficiul american pentru brevete și mărci comerciale.

“Acest caz se referă la ceva ce am învățat cu toții cu mult timp în urmă: respectul față de ceilalți, nu luați ceea ce nu vă aparține și acordați credit acolo unde se cuvine”, – Kerry Timbers, avocatul Singular Computing.