Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Grok of X revoluționează socialul cu ajutorul AI: noi frontiere sau riscuri?

Grok of X revoluționează socialul cu ajutorul AI: noi frontiere sau riscuri?

By aurora

X a anunțat publicarea codului intern pentru chatbotul său de inteligență artificială numit“Grok“. Acest chatbot le permite utilizatorilor X Premium+ să obțină răspunsuri sarcastice și explozive la întrebări, pe baza corpusului vast de actualizări în timp real al X. Acest articol va explora detaliile lui Grok LLM și impactul pe care l-ar putea avea asupra platformelor de socializare.

Ce este Grok LLM?

Grok LLM este un model lingvistic la scară largă dezvoltat de X. Cu cei 314 miliarde de parametri, Grok LLM a fost antrenat de la zero de către xAI. Este important de reținut că acest model nu a fost optimizat pentru aplicații specifice, cum ar fi dialogul, dar reprezintă o bază pentru dezvoltarea ulterioară. X a decis să facă public codul sursă și datele de ponderare ale Grok LLM ca parte a angajamentului său față de transparență și deschidere.

Potrivit xAI, publicarea codului sursă al Grok LLM va permite identificarea posibilelor prejudecăți și explorarea funcționării sistemului de către părți terțe. Cu toate acestea, este important de subliniat faptul că Grok LLM a fost antrenat cu ajutorul postărilor lui X, ceea ce ar putea duce la răspunsuri înșelătoare, ofensatoare sau dăunătoare bazate pe teoria conspirației.

Angajamentul lui X față de dezvoltarea IA

Fondatorul X, Elon Musk, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea AI generativă în aplicațiile din social media. El a criticat roboții de chat ai altor companii, cum ar fi ChatGPT de la OpenAI, Gemini de la Google și codul Llama de la Meta, numindu-i “prea inteligenți” pentru a produce răspunsuri precise. Potrivit lui Musk, acest lucru ar putea reprezenta un risc pentru umanitate.

Viziunea lui Musk este de a promova propriul chatbot AI care să fie neutru și neafectat de prejudecăți. Cu toate acestea, având în vedere că Grok LLM este antrenat pe postările lui X, este probabil ca răspunsurile produse să fie departe de un punct de vedere “treaz”.

Impactul politicilor lui X asupra conținutului

X a adoptat o politică de “libertate de exprimare fără acoperire” care permite afișarea în cadrul aplicației a numeroase postări ofensatoare și dăunătoare. Cu toate acestea, în cazul în care aceste postări încalcă politicile X, vizibilitatea lor este redusă. Doar conținutul ilegal este eliminat complet.

Având în vedere căLLM este antrenat pe întregul corpus de postări X, este posibil ca chatbotul să producă răspunsuri înșelătoare, ofensatoare sau incorecte, bazate pe teorii ale conspirației și stereotipuri dăunătoare. Acest lucru ridică îngrijorări cu privire la răspândirea dezinformării și a teoriilor conspiraționiste în cadrul platformelor de socializare.

Accesibilitatea limitată a Grok LLM

În prezent, doar un procent foarte mic de utilizatori X au acces la Grok LLM. Mai puțin de 1 % dintre utilizatori s-au abonat la X Premium, iar Grok LLM este disponibil doar în pachetul “Premium+”, care costă de două ori mai mult decât abonamentul de bază. Acest lucru limitează cantitatea de informații disponibile cu privire la răspunsurile reale produse de Grok LLM.

Cu toate acestea, este rezonabil să presupunem că Grok LLM este susceptibil la aceleași răspunsuri de “trezire” ca și alte instrumente de inteligență artificială, în funcție de întrebările adresate. În același timp, este probabil să producă răspunsuri înșelătoare pe baza mesajelor lui X ca date de intrare.

Viitorul social media și al roboților de inteligență artificială

Introducerea roboților de inteligență artificială, cum ar fi Grok LLM, ridică întrebări importante cu privire la viitorul social media. În prezent, roboții de inteligență artificială pot fi utilizați pentru a crea postări pe platforme precum Facebook, LinkedIn și Snapchat. Acest lucru face posibilă crearea unei personalități alternative care este complet alimentată de instrumente de AI, dar care nu reprezintă adevărata identitate a utilizatorului.

Acest lucru ar putea duce la o situație în care tot mai mult conținut pe rețelele de socializare este generat de roboți, iar interacțiunea umană este eliminată. Acest lucru duce la o îndepărtare de la scopul principal al rețelelor sociale ca instrumente de conectare socială.

În ultimii ani, s-a înregistrat o scădere semnificativă a numărului de persoane care postează pe rețelele de socializare, punându-se un accent sporit pe conversațiile private. Această tendință a fost declanșată de TikTok, care a mutat accentul de pe urmăritori pe recomandările AI bazate pe activitatea utilizatorilor. Ca urmare, platformele de social media devin din ce în ce mai mult platforme de divertisment, mai degrabă decât instrumente de conectare.