Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Importanța securității cibernetice în jocurile online

Importanța securității cibernetice în jocurile online

By aurora

Securitatea cibernetică este o temă centrală pe internet în prezent. În zilele noastre, orice activitate zilnică a devenit apanajul Web-ului, care ne oferă numeroase informații și soluții pentru viață, dar care ascunde și la fel de multe capcane. Una dintre acestea este legată de securitatea datelor noastre personale și bancare.

Din ce în ce mai des, auzim despre încălcări ale datelor sensibile săvârșite împotriva unor persoane neștiutoare, de către persoane rău intenționate sau chiar de către giganți ai web-ului.

Când vine vorba de jocurile online, este extrem de important să ne protejăm în mod corespunzător, deoarece industria jocurilor de noroc este o țintă principală pentru infractorii cibernetici, datorită volumului mare de date personale și financiare implicate. Popularitatea tot mai mare a jocurilor online sau a site-urilor de divertisment, cum ar fi portaluri precum acesta și site-uri similare care primesc utilizatori prin intermediul browserelor web, a făcut ca aceste platforme să fie vulnerabile la o gamă largă de amenințări, de la fraude bancare, la acces neautorizat și până la furt de identitate, punând în pericol atât jucătorii, cât și dezvoltatorii.

Dar în ce constă securitatea cibernetică? Și cum luptăm împotriva criminalității cibernetice? Haideți să aflăm împreună.

Protecția datelor personale și financiare

Printre primele recomandări se numără protejarea adecvată a datelor financiare proprii atunci când se efectuează tranzacții online, cum ar fi pe site-urile de comerț electronic și pe diverse site-uri.

Tranzacțiile financiare, inclusiv achizițiile în aplicație (tranzacții efectuate în cadrul unei aplicații) și abonamentele, implică date sensibile, cum ar fi numerele cărților de credit, care pot fi interceptate de infractorii cibernetici.

Prin urmare, nevoia de protecție se adresează atât dezvoltatorilor și companiilor care furnizează un serviciu, cât și celor care îl utilizează.

Pentru a vă proteja datele financiare, folosiți întotdeauna protecții antivirus eficiente atât pentru smartphone, cât și pentru PC (mai bine dacă sunt cu plată, deoarece au actualizări suplimentare).

Faceți întotdeauna cumpărături numai de pe site-uri pe care le considerați sigure. Astfel de site-uri trebuie neapărat să fi folosit un sistem criptat pentru transferul datelor bancare în timpul plății și, prin urmare, trebuie să folosească un protocol web securizat (https). Puteți verifica această setare pur și simplu din url-ul site-ului însuși atunci când navigați.

De asemenea, puteți acționa direct prin protejarea contului dvs. online prin intermediul autentificării cu doi factori (2FA). Aceasta este o implementare pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate la conturile utilizatorilor prin simpla solicitare a unei duble verificări a identității pe două dispozitive diferite.

Există mulți furnizori online care permit acest tip de verificare, în primul rând gigantul Google, care solicită această dublă verificare, chiar și pentru simplul acces la un cont de e-mail. Nu numai atât: chiar și portalurile de jocuri online oferă acum acest serviciu pentru achizițiile din aplicație, sporind astfel nivelul de securitate pentru jucători.

Mai ales în jocurile de tip metavers, cum ar fi emblematicul Fortnite, un exemplu de succes, este posibil să se activeze acest tip de autentificare, deoarece achizițiile în aplicații sunt o practică foarte răspândită tocmai în scopuri de joc.

Din nou, pe portalurile de jocuri online este bine să ne ferim de furtul de monedă virtuală: monedele virtuale folosite în jocuri pot fi o țintă pentru infractorii cibernetici, care încearcă să le fure pentru a le revinde.

Chiar și în acest caz, este bine să activați protecțiile necesare cu autentificare puternică și să evitați să vă lăsați portofelul digital “prea plin”. Acesta ar putea deveni ținta unor ochi vigilenți.

Confidențialitatea și protecția datelor jucătorilor

Un alt aspect care privește securitatea cibernetică este cel al confidențialității. Protejarea identității online este crucială pentru a evita escrocheriile de tot felul, unele dintre ele putând pune în pericol chiar și conturile bancare.

Nu numai atât: infractorii cibernetici își însușesc identitățile utilizatorilor neștiutori pentru a obține pretenții false sau pentru a încheia contracte. Cele mai bune locuri pentru furtul de informații sunt rețelele de socializare și portalurile de jocuri online.

Printre măsurile de bază pentru protejarea contului propriu se numără păstrarea unui profil scăzut, cu puține informații, mai ales pe portalurile de jocuri online, unde nu știm cine suntem “în fața”, și evitarea divulgării datelor noastre sensibile în camerele de chat sau în conversațiile publice de pe piețele virtuale.

Prin urmare, folosiți întotdeauna o poreclă și o parolă sigure și încercați să nu asociați profilurile sociale cu profilul personal de joc.