Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Organizația criminală din spatele atacului cibernetic asupra spitalelor londoneze postează victima pe site-ul darknet

Organizația criminală din spatele atacului cibernetic asupra spitalelor london...

By aurora

Recent, o încălcare majoră a securității cibernetice a zguduit sistemul de sănătate din Londra, cu consecințe grave pentru pacienți și personalul medical. Atacul, atribuit grupului de ransomware Qilin, a vizat Synnovis, o companie care furnizează servicii de patologie pentru spitalele și clinicile locale din capitala britanică. Acest incident a provocat perturbări majore ale serviciilor de asistență medicală, cu efecte în lanț asupra mai multor unități spitalicești și comunitare din regiune.

Atacul cibernetic asupra Synnovis

Atacul cibernetic asupra Synnovis de la începutul acestei luni a avut un impact devastator asupra serviciilor de sănătate din Londra. Synnovis, organizația afectată, este o companie care furnizează servicii de patologie spitalelor și clinicilor locale din capitală. Atacul a provocat perturbări grave, iar analizele de sânge din sud-estul Londrei au funcționat la doar 10% din capacitatea normală.

Consecințele atacului pentru pacienți

Consecințele atacului au fost dramatice pentru pacienți. Potrivit rapoartelor Serviciului Național de Sănătate (NHS), 814 operații elective au fost amânate, inclusiv 97 de tratamente pentru cancer. În plus, 18 organe au fost deviate pentru a fi folosite de alte trusturi, iar 5 operații cezariene planificate au fost amânate sau reprogramate. Peste 860 de programări în ambulatoriu au fost amânate.

Apel urgent pentru donații de sânge

Din cauza atacului cibernetic, spitalele nu au putut respecta aceeași frecvență de potrivire a sângelui pacienților ca de obicei. Ca urmare, serviciul de sănătate a lansat un apel urgent pentru donații de sânge din grupa O, astfel încât să se poată conta pe rezervele de sânge ale donatorilor universali.

Declarație de incident critic

Ca răspuns la atac, în spitalele afectate a fost declarat un incident critic. Personalul medical, inclusiv studenții, au fost chemați să lucreze în ture mai lungi, de până la 12 ore, pentru a încerca să facă față situației de urgență. În plus, a fost emisă o alertă pe rețelele de socializare, subliniind impactul incidentului asupra diferitelor servicii spitalicești, comunitare și de sănătate mintală din regiune.

Impactul asupra serviciilor de sănătate

Directorul medical al NHS London, Dr. Chris Streather, a declarat că datele arată că echipele NHS lucrează neobosit pentru a primi cât mai mulți pacienți, dar atacul cibernetic asupra Synnovis are un impact semnificativ asupra serviciilor din sud-estul Londrei. Sute de programări și proceduri au fost amânate, provocând un mare stres pentru pacienți și familiile acestora.

Recuperarea și reluarea serviciilor

În ciuda eforturilor personalului de a atenua impactul atacului, Dr. Streather a subliniat că se așteaptă ca întreruperile să continue pentru o perioadă de timp. Synnovis lucrează pentru a-și restabili sistemul informatic, dar serviciul de sănătate se așteaptă ca întreruperea să continue.

Grupul de ransomware Qilin

Grupul de ransomware Qilin a fost identificat ca fiind organizația criminală din spatele atacului asupra spitalelor din Londra. Acest grup a publicat datele furate de la Synnovis pe site-ul său darknet de extorcare și a amenințat că va dezvălui informații suplimentare. În ciuda investigațiilor în curs de desfășurare, încă nu este clar ce date au fost compromise.

Impactul pe termen lung asupra asistenței medicale

Acest atac cibernetic a avut consecințe grave pe termen scurt asupra serviciilor de sănătate din Londra, cu sute de proceduri și programări amânate. Cu toate acestea, impactul pe termen lung ar putea fi și mai îngrijorător. Compromiterea sistemelor informatice ale spitalelor și posibila pierdere a datelor sensibile ale pacienților ar putea afecta încrederea publicului și capacitatea sistemului de sănătate de a oferi îngrijiri corespunzătoare.

Importanța securității informatice în sectorul sănătății

Acest incident evidențiază importanța crucială a securității informatice în sectorul sănătății. Spitalele și unitățile medicale sunt ținte deosebit de vulnerabile la atacurile ransomware, deoarece compromiterea sistemelor lor poate avea consecințe potențial letale pentru pacienți. Este esențial ca sectorul sănătății să investească în măsuri solide de securitate cibernetică pentru a preveni și a atenua astfel de atacuri în viitor.

Lecții învățate și acțiuni viitoare

Atacul asupra spitalelor londoneze ar trebui să servească drept avertisment pentru sectorul sănătății din întreaga lume. Este necesar să se învețe din această experiență și să se ia măsuri proactive pentru a consolida rezistența sistemelor informatice și a proteja datele pacienților. Numai printr-o abordare holistică a securității cibernetice, care să implice personalul, tehnologia și procesele, sistemul de sănătate poate fi mai bine pregătit pentru a face față amenințărilor viitoare.

Sursa articolului aici.