Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Pekilo: Cum un start-up finlandez readuce la viață un microorganism proteic străvechi

Pekilo: Cum un start-up finlandez readuce la viață un microorganism proteic străvechi

By aurora

În ultimii ani, interesul pentru proteinele alternative a crescut semnificativ, consumatorii fiind din ce în ce mai atenți la găsirea unor surse de nutrienți durabile și sănătoase. În acest context, un start-up finlandez numit Enifer își face partea sa prin readucerea în actualitate a unei proteine microbiene străvechi, cunoscută sub numele de Pekilo. Această poveste extraordinară de redescoperire și inovație are potențialul de a revoluționa peisajul proteinelor alternative, oferind o soluție unică și intrigantă.

Originile Pekilo: de la deșeuri industriale la ingredient alimentar

Pekilo, proteina microbiană pe care se concentrează Enifer, își are rădăcinile încă din anii 1960 și 1970. Inițial, acest microorganism a fost dezvoltat de industria hârtiei din Finlanda, nu cu intenția de a produce o alternativă proteică pentru consumul uman, ci mai degrabă ca o soluție la problema poluării cauzate de eliminarea deșeurilor de producție. Inginerii din acea vreme au descoperit că, lăsând subproduse industriale în laborator, se formează în mod natural ciuperci, dând naștere la ceea ce avea să devină Pekilo.

În anii următori, a fost perfecționat procesul de biorafinare și fermentație pentru a crește și recolta ciuperca la nivel industrial. Cu toate acestea, obiectivul principal a rămas tratarea apelor reziduale, motiv pentru care Pekilo a căzut în desuetudine la începutul anilor 1990, când industria hârtiei a trecut la incinerarea deșeurilor.

Redescoperirea Pekilo: când știința trecutului întâlnește inovația prezentului

În ciuda uitării sale, Pekilo nu a fost complet pierdut. Datorită unei echipe de cercetători finlandezi din domeniul biotehnologiei, această proteină microbiană străveche a fost redescoperită și este pe cale să cunoască o nouă eră. Echipa fondatoare a Enifer, formată din oameni de știință finlandezi specializați în biotehnologie, a dat întâmplător peste acest ingredient proteic “uitat” în timpul cercetărilor lor.

Grație muncii unui director de cercetare și dezvoltare de la Valio, compania finlandeză de produse lactate, echipa a reușit să recupereze cât mai multe informații despre producția de Pekilo. A fost o adevărată investigație istorică, urmărind persoanele implicate în dezvoltarea inițială a microorganismului și scormonind printre sursele de hârtie vechi pentru a reconstitui procesul.

Revitalizarea Pekilo: de la hârtie la hrană pentru oameni

Această redescoperire a determinat Enifer să decidă să readucă la viață Pekilo, cu scopul de a extinde producția sa pentru a produce o proteină de calitate alimentară, în loc să fie destinată exclusiv hranei pentru animale, ca în trecut. Motivația din spatele acestei inițiative este clară: proteinele alternative au devenit o piață mult mai substanțială și mai atractivă din punct de vedere comercial, având în vedere cererea tot mai mare de alternative durabile la carne.

Enifer tocmai a finalizat o rundă de finanțare de serie B în valoare de 33 de milioane de euro pentru a construi și a pune în funcțiune prima sa fabrică de producție în Kirkkonummi, Finlanda. Această instalație de fermentare și procesare va putea produce 500 kg de această proteină alternativă pe oră, cu scopul de a începe operațiunile de producție la scară largă până în 2026.

Caracteristicile unice ale Pekilo

Spre deosebire de Quorn, cel mai cunoscut microorganism din domeniul proteinelor alternative, Pekilo are câteva caracteristici distinctive. În timp ce Quorn este hrănit în mod obișnuit cu glucoză, Pekilo este produs folosind subproduse ale industriei alimentare, cum ar fi lactoza din reziduurile industriei lactate. Această abordare de biorafinare permite transformarea deșeurilor într-o proteină de înaltă calitate.

În plus, Pekilo este transformat într-o pulbere uscată cu abur, ceea ce îl face deosebit de interesant pentru industria alimentară. Această formă de pulbere cu durată lungă de viață poate fi ușor de încorporat în rețetele și procesele de producție existente. În plus, Pekilo are o aromă neutră și ușoară, ceea ce îl face potrivit pentru o gamă largă de utilizări, de la alimente sărate la cele dulci.

Provocări de reglementare și strategii de piață

Înainte ca Pekilo să poată fi utilizat în alimentația umană, Enifer va trebui să obțină aprobarea ca “aliment nou” din partea autorităților de reglementare. Compania pregătește o cerere de autorizare pentru Uniunea Europeană, cu scopul de a se extinde ulterior în Singapore și în SUA.

În ciuda provocărilor de reglementare, Enifer este încrezătoare în obținerea aprobării, datorită documentației științifice extinse pe care a adunat-o cu privire la utilizările anterioare ale Pekilo în hrana animalelor. În plus, compania dezvoltă, de asemenea, Pekilo pentru utilizarea în hrana pentru animale de companie, care reprezintă o piață accesibilă în așteptarea aprobării pentru consumul uman.

Avantaje competitive și potențial de piață

În comparație cu alte alternative proteice, Enifer consideră că Pekilo poate oferi avantaje în ceea ce privește costurile și calitatea. Obiectivul este de a poziționa Pekilo la un preț mai mic decât cel al proteinelor din mazăre, contribuind astfel la creșterea accesibilității proteinelor alternative. În plus, proprietățile nutriționale ale Pekilo ar putea permite utilizarea sa în combinație cu alte proteine vegetale, îmbunătățind calitatea generală a produselor pe bază de plante.

Având în vedere cererea tot mai mare de soluții proteice durabile, potențialul de piață pentru Pekilo pare promițător. Enifer explorează parteneriate cu companii care au volume mari de subproduse de exploatat, cum ar fi potențiale societăți mixte pentru a accelera dezvoltarea și distribuția acestui microorganism proteic străvechi.

Sursa articolului aici.