Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Liderii mondiali trebuie “să ia AI în serios” avertizează experții în deschiderea summitului

Liderii mondiali trebuie “să ia AI în serios” avertizează experții în d...

By aurora

Liderii mondiali sunt chemați să abordeze cu fermitate provocările pe care le ridică inteligența artificială (AI), potrivit unora dintre cei mai importanți oameni de știință din domeniu. În contextul în care marțea aceasta se deschide summitul privind inteligența artificială de la Seul, 25 de experți importanți în această tehnologie au publicat un document de consens în revista Science, în care subliniază faptul că guvernele se mișcă prea încet în reglementarea acestui domeniu în evoluție rapidă și că nu s-au făcut suficiente progrese de la precedentul summit, desfășurat în urmă cu șase luni.

Experții avertizează că liderii mondiali trebuie să ia în considerare în mod serios posibilitatea ca sisteme de inteligență artificială mai puternice și cu scop general – capabile să depășească în mod regulat performanța oamenilor – să fie dezvoltate în deceniul actual sau în următorul. În consecință, ei spun că este nevoie de acțiuni decisive și în timp util pentru a aborda riscurile potențiale.

Lumea a fost de acord la ultimul summit privind IA că este nevoie de acțiuni concrete, dar acum este momentul să trecem de la propuneri vagi la angajamente tangibile“, a declarat profesorul Philip Torr, de la Departamentul de Științe Inginerești al Universității Oxford și coautor al documentului. “Acest document oferă multe recomandări importante cu privire la ceea ce ar trebui să se angajeze companiile și guvernele.”

Reglementări mai stricte și instituții de supraveghere a IA mai puternice

Potrivit experților, trebuie înființate rapid organisme de supraveghere a IA, cu o finanțare mult mai mare decât cea oferită în prezent de majoritatea guvernelor. În plus, ei consideră că ar trebui să fie obligatorii evaluări mai stricte ale riscurilor, cu consecințe executorii, în locul modelului actual de evaluări voluntare și nespecificate.

“Acestaeste un raport de consens al unor experți de renume și solicită o reglementare strictă din partea guvernelor, nu coduri de conduită voluntare elaborate de industrie“, a declarat profesorul Stuart Russell, de la Universitatea California din Berkeley și autorul unui manual despre IA.‘Este timpul să luăm în serios sistemele avansate de inteligență artificială. Acestea nu sunt jucării. Creșterea capacităților lor înainte de a înțelege cum să le facem sigure este de-a dreptul nesăbuită“.”

Importanța înțelegerii riscurilor și beneficiilor inteligenței artificiale

Pe lângă faptul că subliniază beneficiile și riscurile potențiale ale IA, raportul interimar comandat în timpul Summitului privind IA din noiembrie avertizează că nu există un consens universal în rândul experților cu privire la o serie de subiecte legate de IA, inclusiv stadiul actual al capacităților IA și modul în care acestea ar putea evolua în timp, precum și probabilitatea apariției unor riscuri extreme – cum ar fi pierderea controlului asupra tehnologiei.

Acest raport interimar va servi drept punct de plecare pentru discuțiile dintre liderii mondiali, experții din industrie, cercetătorii și giganții din domeniul tehnologiei în timpul summitului de două zile de la Seul.

Accelerarea inovării în domeniul IA

În momentul deschiderii summitului, ritmul de inovare în acest sector nu dă semne de încetinire. În zilele premergătoare summitului, OpenAI (compania din spatele ChatGPT), Google și Microsoft au anunțat o serie de noi instrumente și produse bazate pe IA. În plus, se așteaptă ca și Apple să facă propriile anunțuri privind AI la începutul lunii iunie.

Această dezvoltare tehnologică rapidă face cu atât mai urgentă luarea unor măsuri concrete pentru a aborda riscurile potențiale ale IA, după cum au subliniat experții. Premierul britanic Rishi Sunak, care va fi co-organizatorul reuniunii virtuale împreună cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, va recunoaște că gestionarea riscurilor reprezentate de inteligența artificială este “una dintre cele mai profunde responsabilități” cu care se confruntă guvernele.

Este nevoie de o abordare cuprinzătoare și coordonată

Experții care au contribuit la documentul de consens provin de la importante puteri în materie de inteligență artificială, inclusiv din Regatul Unit, SUA, China și UE. Acest lucru subliniază necesitatea unei abordări globale și coordonate pentru a aborda provocările pe care le ridică IA.

Prin urmare, liderii mondiali reuniți la summitul de la Seul vor trebui să colaboreze pentru a elabora o strategie coerentă și incisivă care să depășească simplele declarații de intenție și să se traducă în acțiuni concrete și obligatorii. Numai în acest fel se va putea asigura că IA este dezvoltată și utilizată în mod responsabil, maximizând beneficiile și minimizând riscurile pentru omenire.

Sursa articolului aici.