Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Conversațiile cu Gemenii, arhivate de ani de zile de Google în mod implicit

Conversațiile cu Gemenii, arhivate de ani de zile de Google în mod implicit

By aurora

Google, gigantul tehnologic, a anunțat că salvează conversațiile utilizatorilor cu Gemini, familia sa de aplicații GenAI, pentru o perioadă implicită de trei ani. Acest lucru înseamnă că toate conversațiile cu chatbotul Gemini, care includ date precum limbile utilizate, dispozitivele folosite și locația utilizatorului, sunt arhivate și stocate pentru o perioadă lungă de timp.

Cum funcționează Gemini

Gemini este un chatbot dezvoltat de Google care foloseșteinteligența artificială pentru a oferi oexperiență conversațională interactivă pentru utilizatori. Acesta poate fi utilizat pe diverse platforme, inclusiv pe web, Android și iOS. Cu toate acestea, ceea ce ar putea surprinde mulți utilizatori este faptul că Google salvează toate conversațiile cu Gemini pentru o perioadă de trei ani.

Potrivit unui document de asistență Google, comentatorii umani citesc, etichetează și procesează în mod regulat conversațiile cu Gemini, chiar dacă aceste conversații sunt “deconectate” de la conturile Google ale utilizatorilor. Nu este clar dacă acești adnotatori sunt interni sau externi companiei, dar acest lucru ar putea fi relevant în ceea ce privește securitatea datelor. Google stochează aceste conversații împreună cu datele aferente pentru a îmbunătăți serviciul oferit de Gemini.

Controlul informațiilor stocate

Google oferă utilizatorilor anumite controale asupra informațiilor salvate de Gemini. Este posibil să dezactivați activitatea aplicației Gemini în panoul “Activitatea mea” al Google. Această opțiune previne ca viitoarele conversații cu Gemini să fie salvate în contul Google al utilizatorului pentru a fi verificate. Cu toate acestea, chiar și atunci când activitatea aplicației Gemini este dezactivată, conversațiile sunt în continuare salvate în contul Google timp de până la 72 de ore pentru a asigura securitatea și fiabilitatea aplicațiilor Gemini.

În plus, utilizatorii au, de asemenea, opțiunea de a șterge solicitări și conversații individuale din ecranul de activitate al aplicației Gemini. Acest lucru oferă un anumit grad de control asupra arhivelor de conversații și permite utilizatorilor să protejeze confidențialitatea informațiilor lor.

Provocarea legată de confidențialitate a utilizării datelor GenAI

Politica de păstrare a datelor de către Google pentru Gemini nu diferă foarte mult de cea a altor actori GenAI. De exemplu, OpenAI salvează toate conversațiile ChatGPT timp de 30 de zile, indiferent dacă funcția de istoric al conversațiilor ChatGPT este activată sau nu. Cu toate acestea, politicile liberale de păstrare a datelor, cum ar fi acestea, au atras atenția autorităților de reglementare în trecut.

Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a solicitat informații detaliate de la OpenAI cu privire la modul în care compania selectează și protejează datele utilizate pentru antrenarea modelelor sale GenAI, inclusiv datele consumatorilor. În plus, autoritatea italiană pentru protecția datelor a declarat că OpenAI nu are un “temei legal” pentru colectarea și stocarea masivă a datelor cu caracter personal pentru antrenarea modelelor sale GenAI.

Aceste exemple arată că societățile care dezvoltă instrumente GenAI se confruntă cu provocarea de a găsi un echilibru între confidențialitatea utilizatorilor și dezvoltarea unor modele care se bazează pe datele utilizatorilor pentru a se îmbunătăți continuu.

Preocupări din ce în ce mai mari legate de confidențialitate

Pe măsură ce utilizarea instrumentelor GenAI crește, organizațiile sunt din ce în ce mai preocupate de riscurile legate de confidențialitate. Un sondaj recent realizat de Cisco a arătat că 63% dintre companii au stabilit restricții cu privire la datele care pot fi introduse în instrumentele GenAI, în timp ce 27% au interzis cu totul utilizarea acestor instrumente. În plus, 45% dintre angajați au introdus date “problematice” în instrumentele GenAI, inclusiv informații despre angajați și fișiere nepublice legate de angajatorul lor.

Deși unele companii, precum OpenAI, Microsoft, Amazon și Google, oferă produse GenAI pentru întreprinderi care nu rețin datele pentru nicio perioadă de timp, adesea consumatorii nu se bucură de aceleași niveluri de protecție a confidențialității.