Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Google Gemini sfidează GPT-4: duel de inteligență artificială pentru hegemonie tehnologică

Google Gemini sfidează GPT-4: duel de inteligență artificială pentru hegemonie tehnologică

By aurora

Odată cu progresul tehnologiilor de inteligență artificială, Google Gemini și utilizarea modelului GPT-4 al OpenAI reprezintă două dintre cele mai avansate soluții disponibile în prezent. Ambele aceste IA sunt capabile să înțeleagă și să interacționeze cu text, imagini, video, audio și coduri, oferind abilități care ar fi costisitor de replicat cu un expert uman.

Disponibilitate și prețuri

În prezent, Google Gemini este disponibil în versiunile Pro și Nano, în timp ce versiunea Ultra nu a fost încă lansată. Gemini Pro este accesibil gratuit prin Bard, necesitând doar un cont Google. Pe de altă parte,GPT-4 este disponibil printr-unabonament la GPT-Plus, ca parte a instrumentului ChatGPT, la un cost de 20 de dolari pe lună.

Este important de menționat că, deși Gemini Pro este o formă eficientă de IA, nu este forma finală. Google a promis că va lansa în viitor Gemini Ultra, care ar trebui să fie cea mai avansată soluție de AI. De asemenea, a fost lansat Gemini Nano, care rulează local pe unele smartphone-uri și are un set redus de funcții, fiind utilizat în principal pentru instrumente de sinteză de text și de corectare a textelor.

Funcționalitate

Gemini și GPT-4 au seturi de funcții foarte asemănătoare. Ambele pot interacționa și interpreta text, imagini, video, audio și coduri, ceea ce le permite să fie utilizate pentru o gamă largă de sarcini. Puteți purta conversații generale sau adresa întrebări oricăruia dintre cei doi chatbot, îi puteți cere să analizeze o imagine a ingredientelor din dulapul dumneavoastră și să vă sugereze o rețetă pe baza acesteia, să estimeze câte persoane se află într-o mulțime de imagini video sau să vă facă sugestii cu privire la modul în care să vă optimizați codul pentru a-l face mai eficient.

Gemini poate utiliza extensii precum Google Flights, Hotels, Maps, YouTube și gama de aplicații Google Workspace, permițând utilizatorilor să interacționeze cu documente, să găsească date în timp real despre zboruri și hoteluri și multe altele. Pe de altă parte, GPT-4 dispune de o gamă mult mai largă de plug-in-uri și extensii, multe dintre ele dezvoltate de terți. În timp ce unele dintre aceste funcții sunt integrate în GPT-4 odată cu actualizările, există multe extensii de la terți care pot ajuta la cumpărături, calcule matematice avansate, integrarea cu mii de alte aplicații și rezervarea de mese în restaurante. Există, de asemenea, plug-in-uri care ajută la scrierea unor promptere mai bune.

În ceea ce privește personalizarea, GPT-4 are un avantaj față de Gemini. Acesta vă permite să creați versiuni personalizate ale GPT-4 pentru a-l concentra pe sarcini specifice, evitând astfel necesitatea de a repeta prompturile atunci când reveniți mai târziu la chat. Gemini vă permite să inițiați noi chat-uri, dar nu oferă în prezent opțiuni de personalizare.

GPT-4 poate, de asemenea, să creeze imagini din mers, în timp ce Gemini este conceput pentru a face acest lucru, dar în prezent nu este încă capabil să facă acest lucru. GPT-4 include Dall-E 3, astfel încât, dacă aveți deja un abonament la GPT-Plus, nu trebuie să plătiți un abonament separat pentru generarea de imagini.

Comparație între Gemini și GPT-4

Când Google a lansat Gemini, a evidențiat modul în care modelul său Pro ar putea depăși GPT-4 în mai multe teste de referință și aplicații de inteligență artificială, inclusiv în ceea ce privește capacitatea de raționament. Cu toate acestea, testarea acestui lucru în lumea reală este mai complexă, deoarece ambele IA oferă răspunsuri impresionante la aceleași întrebări, fie că este vorba de text, imagini, video sau cod.

Personal, am constatat că atât Gemini, cât și GPT-4 suntutile pentru a pune întrebări legate de programarea jocurilor și funcționează bine ca chatbots conversaționali. Cu toate acestea, Gemini pare să fi fost programat să evite discuțiile sau interacțiunile cu imagini ale anumitor persoane. Nu a fost capabil să identifice hainele unei celebrități pe care i-am arătat-o, iar când l-am întrebat despre mine, nu a putut să-mi spună prea multe. GPT-4 nu a prezentat acest tip de limitări.

Gemini oferă posibilitatea de a verifica informațiile furnizate, în timp ce GPT-4 atașează linkuri către surse pentru afirmațiile făcute. Așa stând lucrurile, GPT-4 pare să aibă un avantaj, fiind un instrument mai cuprinzător, cu capacități superioare datorită plug-in-urilor personalizate și a chatbots. Gemini pare la fel de capabil în ceea ce privește competențele de bază și răspunde rapid, dar nu dispune încă de toate funcționalitățile lui GPT-4. Va trebui să așteptăm disponibilitatea lui Gemini Ultra pentru a putea face alte evaluări privind integrarea AI de la Google.