Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Microsoft se teme că se află la ani lumină în urma Google în materie de inteligență artificială

Microsoft se teme că se află la ani lumină în urma Google în materie de inteligență artificială

By aurora

Potrivit unui e-mail intern care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, Microsoft a investit 1 miliard de dolari în OpenAI în 2019, din cauza îngrijorărilor serioase că a rămas în urma Google în dezvoltarea inteligenței artificiale (AI). E-mailul, intitulat “Gânduri despre OpenAI”, dezvăluie discuții la nivel înalt între Kevin Scott, directorul de tehnologie al Microsoft, Satya Nadella, CEO, și Bill Gates, cofondator, în lunile care au precedat anunțarea parteneriatului.

Îngrijorarea Microsoft cu privire la avantajul Google

În e-mailul din 12 iunie 2019, Scott recunoaște cu sinceritate: “Suntem la ani lumină în urma concurenței în ceea ce privește scara de învățare automată”. El explică faptul că inginerilor de la Microsoft le-a luat șase luni pentru a replica modelul lingvistic BERT al Google, deoarece infrastructura lor nu a fost la înălțimea sarcinii.

Inițial sceptic cu privire la eforturile de inteligență artificială ale OpenAI și Google DeepMind, Scott a fost rapid impresionat atunci când lucrurile s-au îndreptat către modelele de procesare a limbajului natural. Lăudând capacitățile de autocompletare a Gmail de la Google ca fiind “înspăimântător de bune” în 2019, Scott s-a îngrijorat că unele dintre primele modele de inteligență artificială de la Google îi ofereau lui Bing un avantaj competitiv.

“Cu cât am aprofundat mai mult în ceea ce privește diferențele de capacitate dintre Google și noi în ceea ce privește modelele de formare, cu atât am devenit mai îngrijorat”, a scris Scott.

Răspunsul lui Nadella și rolul lui Gates

Nadella a transmis prompt gândurile lui Scott privind investiția în OpenAI lui Amy Hood, directorul financiar al Microsoft, remarcând: “Acesta este motivul pentru care vreau să o fac. Hood este un membru cheie al echipei de conducere superioară a Microsoft și supraveghează în mod regulat obiectivele și cheltuielile financiare ale companiei.

Deși Gates a demisionat din consiliul de administrație al Microsoft în 2020, în urma unei investigații privind o aventură cu un angajat, se pare că este încă foarte implicat în relația dintre Microsoft și OpenAI. Potrivit Business Insider, Gates s-a întâlnit în mod regulat cu OpenAI din 2016 și a ajutat la negocierea acordului.

Impactul investiției Microsoft în OpenAI

În anii care au trecut de atunci, Microsoft a investit peste 13 miliarde de dolari în OpenAI, integrând modelele sale în aplicațiile Office, în motorul de căutare Bing, în Edge și chiar în sistemul de operare Windows. Acest lucru a permis ca Microsoft să fie văzut ca un lider în domeniul IA, în loc să rămână în urmă, așa cum se temea în urmă cu cinci ani.

Nadella a numit recent AI și securitatea ca fiind cele două domenii principale pe care se concentrează Microsoft în 2024 și în anii următori, semnalând faptul că extinderea capacităților de AI în produsele Microsoft nu este pe cale să încetinească.

Secțiuni suplimentare

Ascensiunea inteligenței artificiale

În ultimii ani, inteligența artificială a înregistrat progrese extraordinare, revoluționând domenii precum recunoașterea vorbirii, viziunea computerizată și procesarea limbajului natural. Companii precum Google, Microsoft și OpenAI au fost în fruntea acestei revoluții, investind resurse semnificative în dezvoltarea unor modele de inteligență artificială din ce în ce mai sofisticate.

Cursa pentru inteligența artificială

Concurența dintre giganții tehnologiei, precum Google și Microsoft, pentru a domina domeniul IA a fost intensă. Ambele companii și-au dat seama de potențialul enorm al IA pentru a-și îmbunătăți produsele și serviciile și pentru a deschide noi oportunități de afaceri.

Rolul OpenAI

OpenAI, o organizație non-profit de cercetare în domeniul IA, a atras atenția Microsoft datorită progreselor sale în formarea unor modele lingvistice de mari dimensiuni. Parteneriatul dintre cele două entități a permis Microsoft să își accelereze eforturile în domeniul IA prin integrarea modelelor OpenAI în multe dintre produsele sale cheie.

Implicațiile etice ale inteligenței artificiale

În timp ce IA oferă oportunități enorme, ea ridică, de asemenea, probleme etice importante. Transparența, responsabilitatea și corectitudinea în utilizarea IA au devenit preocupări cruciale pentru companii și guverne. Atât Microsoft, cât și OpenAI au subliniat importanța dezvoltării responsabile a IA.

Viitorul inteligenței artificiale

Datorită investițiilor continue și a progreselor tehnologice, inteligența artificială va deveni din ce în ce mai prezentă în viața noastră de zi cu zi. De la asistenții virtuali la sistemele de conducere autonomă, AI promite să revoluționeze numeroase sectoare. Cu toate acestea, va fi esențial să se abordeze provocările etice și societale asociate cu această tehnologie puternică.

Sursa articolului aici.