Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Apple câștigă împotriva UE: iMessage rămâne exclusiv, fără interoperabilitate obligatorie

Apple câștigă împotriva UE: iMessage rămâne exclusiv, fără interoperabilitate obligatorie

By aurora

Uniunea Europeană a decis că iMessage de la Apple, împreună cu Bing, Edge și Microsoft Advertising de la Microsoft, nu dețin o poziție dominantă suficientă pe piețele respective pentru a face obiectul unei reglementări mai stricte în temeiul Legii privind piețele digitale (DMA). Dacă iMessage ar face obiectul normelor DMA, Apple ar fi obligată să îl facă interoperabil cu alte servicii de mesagerie.

Serviciile Microsoft și iMessage îndeplinesc pragurile de reglementare în temeiul DMA

Produsele Microsoft și iMessage îndeplinesc pragurile cantitative pentru reglementarea în temeiul DMA. Atât Apple, cât și Microsoft depășesc cu ușurință pragurile de cifră de afaceri și de capitalizare bursieră prevăzute de lege, în timp ce cele patru servicii în cauză au fiecare cel puțin 45 de milioane de utilizatori activi lunar în UE și peste 10 000 de utilizatori activi corporativi pe an în cadrul blocului comunitar.

Cu toate acestea, companiile au susținut că iMessage, Bing și celelalte servicii nu pot fi considerate servicii de tip gatekeeper. În cazul Apple, compania a susținut că, datorită“dimensiunii reduse a iMessage în comparație cu alte servicii de mesagerie” și altor factori, acesta ar trebui să scape de normele DMA. În ciuda faptului că Google și operatorii de telefonie mobilă au făcut presiuni asupra UE pentru ca iMessage să fie desemnat drept serviciu de tip gatekeeper, blocul comunitar a luat în cele din urmă partea Apple. Cu toate acestea, organismul executiv al UE a precizat că va continua să“monitorizeze evoluția pieței în ceea ce privește aceste servicii, în cazul în care vor apărea schimbări substanțiale“.

Decizia UE nu obligă Apple să facă iMessage compatibil cu alte servicii de mesagerie

Deși UE nu obligă iMessage să interopereze cu alte servicii de mesagerie, Apple a deschis ușa cătreinteroperabilitate. Compania s-a angajat să susțină standardul de mesagerie RCS începând din acest an, ceea ce înseamnă că mesageria între iMessage și Android ar trebui să fie mai sigură și mai bogată în funcții. Cu toate acestea, mesajele RCS vor continua să apară în bule verzi, în loc să fie albastre, precum cele din iMessage.

Între timp, Apple și Microsoft nu au reușit să evite complet restricțiile DMA înainte ca regulile să intre în vigoare la 7 martie. Unele dintre celelalte produse ale acestora fac obiectul legii, inclusiv Windows și LinkedIn în ceea ce privește Microsoft, și iOS, App Store și Safari în ceea ce privește Apple. Meta, Google, Amazon și ByteDance, compania mamă a TikTok, vor trebui, de asemenea, să se conformeze DMA. Merită menționat faptul că UE a desemnat Messenger și WhatsApp de la Meta drept servicii gatekeeper, ceea ce înseamnă că acestea vor trebui să interacționeze cu alte aplicații de mesagerie.

Apple a explicat recent modul în care va deschideApp Store către concurenți, inclusiv posibilitatea de a utiliza opțiuni de plată ale unor terți, deși rivalii au criticat implementarea de către companie a normelor DMA. Directorul general al Epic Games, Tim Sweeney, a criticat-o pentru că a adăugat“noi taxe pentru descărcări și noi taxe Apple pentru plățile care nu sunt procesate“.