Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Mozilla își face o schimbare de look: se concentrează pe Firefox și AI după ultima reducere de personal

Mozilla își face o schimbare de look: se concentrează pe Firefox și AI după ultima reducere de personal

By aurora

Mozilla, organizația din spatele browserului Firefox, a făcut recent schimbări majore în strategia sa de produs. După instalarea unui nou director general interimar la începutul acestei luni, Mozilla a decis să reducă investițiile în anumite produse și să se concentreze în schimb pe Firefox și peinteligența artificială. Această mutare strategică a fost anunțată printr-o notă internă distribuită în cadrul organizației. În acest articol, analizăm principalele noutăți și motivele care au stat la baza acestei decizii a Mozilla.

Reducerea investițiilor

Mozilla a decis să reducă investițiile în mai multe produse, printre care VPN, Relay și dispozitivul său Online Footprint Scrubber. De asemenea, va închide Hubs, lumea virtuală 3D lansată în 2018, și va reduce investițiile în instanța sa mozilla.social din Mastodon. Aceste schimbări vor duce la concedieri pentru aproximativ 60 de angajați. Potrivit Bloomberg, această decizie fusese anticipată.

Se concentrează pe integrarea inteligenței artificiale în Firefox

De acum încolo, Mozilla își va concentra eforturile pe integrareainteligenței artificiale în Firefox. Pentru a face acest lucru, va unifica echipele care lucrează la Pocket, Content și AI/ML. Această decizie reflectă recunoașterea de către Mozilla a importanței inteligenței artificiale pentru a le oferi utilizatorilor săi o experiență de navigare mai bună și mai personalizată.

Diversificarea portofoliului de produse

În ultimii ani, Mozilla și-a extins portofoliul de produse, în ciuda scăderii cotei de piață a principalului său produs, Firefox. În ciuda criticilor primite pentru această strategie, conducerea Mozilla a susținut întotdeauna că diversificarea portofoliului de produse era necesară pentru a asigura supraviețuirea pe termen lung a organizației. Cu toate acestea, odată cu aceste schimbări recente, se pare că Mozilla își concentrează din nou atenția asupra Firefox, o decizie care cu siguranță îi va face fericiți pe mulți fani ai browserului.

Memorandum intern al Mozilla

Mai jos găsiți textul integral al memo-ului intern publicat de Mozilla:

Reducerea investiției în mozilla.social: Cu mozilla.social, am făcut un mare pariu în 2023 pentru a construi o experiență mai sigură și mai bună de social media bazată pe Mastodon și Fediverse. Abordarea noastră inițială s-a bazat pe convingerea că Mozilla trebuia să se extindă rapid pentru a modela eficient viitorul social media. A fost o idee nobilă, dar ne-am chinuit să o punem în aplicare. În ciuda investiției substanțiale pentru a realiza această idee ambițioasă, în retrospectivă, o abordare mai modestă ne-ar fi permis să participăm în acest spațiu cu mai multă agilitate. Acțiunile pe care le întreprindem astăzi ne vor permite să facem această ajustare strategică, operând cu o echipă mult mai mică pentru a participa la ecosistemul Mastodon și pentru a aduce mai rapid experimente mai mici oamenilor care aleg să folosească instanța mozilla.social.

Experimente de protecție și identitate (PXI): Vom reduce investițiile în unele dintre produsele noastre independente din domeniul securității și confidențialității. Vom reduce investițiile în segmentele de piață în care concurența este ridicată și în care este dificil să oferim o ofertă diferențiată. În special, intenționăm să reducem investițiile în VPN, Relay și Online Footprint Scrubber. Vom menține investițiile în produse care răspund nevoilor clienților din segmentele de piață în creștere.

Hub-uri: Începând cu 2023, am observat o schimbare pe piața lumilor virtuale 3D. Cu excepția jocurilor video, a educației și a unor cazuri de utilizare de nișă, cererea s-a îndepărtat de lumile virtuale 3D. Acest lucru îi afectează pe toți jucătorii din industrie. Bazele de utilizatori și de clienți ale hub-urilor nu sunt suficient de puternice pentru a justifica angajarea în continuare a resurselor pe o piață nefavorabilă. Prin urmare, vom fi nevoiți să închidem serviciul și să comunicăm clienților un plan de retragere treptată.

Optimizarea echipei de resurse umane: Având în vedere reducerea personalului și bugetul redus în cadrul MozProd, unele roluri au fost consolidate în echipa de resurse umane și în serviciile de asistență pentru a oferi nivelul corect de asistență pentru portofoliul nostru de produse. Ne optimizăm organizația pentru a ne concentra mai bine.

În 2023, inteligența artificială generativă a început să schimbe rapid peisajul industriei. Mozilla a profitat de oportunitatea de a aduce inteligența artificială fiabilă în Firefox prin achiziția Fakespot și prin activitatea de integrare a produselor care a urmat. În plus, căutarea de conținut de calitate rămâne un caz de utilizare critică pentru internet. Prin urmare, ca parte a schimbărilor de astăzi, vom reuni Pocket, Content și echipele de inteligență artificială/învățare automată care sprijină conținutul în cadrul organizației Firefox. Mai multe detalii despre schimbările organizaționale specifice vor fi furnizate în curând. Nu vor exista schimbări în cadrul MDN, Ads sau Fakespot din cadrul MozProd. De asemenea, nu vor exista schimbări în cadrul departamentelor Legal/Policy, Finance & Business Operations, Marketing sau Strategy & Operations.

Următoarele mișcări ale Mozilla

Odată cu această reducere strategică, Mozilla se pregătește să se concentreze mai mult pe Firefox și pe integrarea inteligenței artificiale în browser. Acest lucru reprezintă o întoarcere la origini pentru companie, care a considerat Firefox ca fiind principala sa sursă de venit înainte de a-și diversifica portofoliul de produse. Fanii de lungă durată ai Firefox vor aprecia cu siguranță această decizie, care ar putea duce la o îmbunătățire semnificativă a funcționalității browserului și a experienței generale de navigare.