Tehnologie, tendințe pe internet, jocuri video, big data

Liverpool și Google DeepMind reinventează fotbalul cu ajutorul inteligenței artificiale

Liverpool și Google DeepMind reinventează fotbalul cu ajutorul inteligenței artificiale

By aurora

Liverpool, unul dintre cele mai renumite cluburi de fotbal din lume, a colaborat cu Google DeepMind pentru a dezvolta un sistem de inteligență artificială numit TacticAI. Acest sistem își propune să consilieze antrenorii în privința loviturilor de colț în timpul meciurilor.

Colaborarea dintre Liverpool și Google DeepMind

Colaborarea dintre Liverpool și Google DeepMind a început în urmă cu trei ani și continuă să aducă rezultate inovatoare în domeniulinteligenței artificiale în fotbal. Google DeepMind este un laborator de cercetare care a fost lansat inițial în 2010 cu scopul de a dezvolta sisteme de inteligență artificială printr-o abordare multidisciplinară.

TacticAI: un asistent tactic pentru fotbal bazat pe inteligență artificială

TacticAI este cea mai recentă creație rezultată în urma colaborării dintre Liverpool și Google DeepMind. Este un“asistent tactic” care utilizeazăinteligența artificială predictivă și generativă pentru a analiza rezultatele a 7.176 de cornere anterioare executate de Liverpool. După ce analizează aceste date, TacticAI este capabil să îi sfătuiască pe antrenori cum să își îmbunătățească tactica în timpul loviturilor de colț.

Potrivit unui articol publicat de Liverpool și de personalul Google DeepMind în Nature Communications, sugestiile lui TacticAI au fost preferate de experții umani în 90% din cazuri față de configurațiile tactice observate în timpul antrenamentelor. “Experții umani” care au evaluat tacticile TacticAI au fost trei cercetători de date, un analist video și un antrenor secund al lui Liverpool.

Cum funcționează TacticAI

TacticAI utilizează o abordare de“învățare profundă geometrică” pentru a răspunde la trei întrebări cheie:

  1. Ce se va întâmpla la o anumită lovitură de colț? Cine este cel mai probabil să primească mingea și va exista o încercare de șut?
  2. Au funcționat bine tactici similare în trecut?
  3. Cum pot fi modificate tacticile pentru a obține un anumit rezultat? De exemplu, pot fi repoziționați apărătorii pentru a scădea probabilitatea încercărilor de șut?

În mod tradițional, această muncă ar fi fost făcută de analiștii cluburilor, care ar fi trebuit să revadă multe înregistrări video ale meciurilor pentru a căuta exemple similare și să studieze echipele adverse. În schimb, TacticAI calculează automat reprezentări numerice ale jucătorilor, permițând experților să găsească ușor și eficient tactici anterioare relevante.

Utilizarea TacticAI și viitorul AI în fotbal

Potrivit lui Petar Velickovic, unul dintre autorii articolului și membru al personalului Google DeepMind, un sistem de inteligență artificială precum TacticAI poate detecta rapid greșelile tactice făcute de o echipă. Acest tip de asistent poate oferi o valoare adăugată echipelor de fotbal de top care caută în mod constant un avantaj competitiv.

Inteligența artificială are potențialul de a revoluționa fluxurile de lucru din fotbalul profesionist, deși va fi dificil să înlocuiască complet contribuția și intuiția umană. După cum spune Patrick Lucey, Chief Scientist la Stats Perform,“Îmi va lua AI locul de muncă? Nu, dar cei care nu știu cum să o folosească în mod eficiento vor face”.